Новостное агентство Sputnik

Новостное агентство Sputnik

Видео-блог „Моја Русија“
2 май 2021 год

Журналист Оливера Икодинович

“Мoja Русија: Олдтајмери, антиквитети, Жириновски и један српски колекционар”

В переводе на русском языке: “Моя Россия: олдтаймеры, антиквариат, Жириновский и сербский коллекционер”

За оне са пунијим џепом недавно је у центру Москве одржан 46. Руски антикварни салон, који је окупио познате колекционаре, уметничке критичаре и љубитеље уметности.

Према традицији, на штандовима учесника Антикварног салона представљају се разна јединствена уметничка дела – слике, иконе, скулптуре, намештај, накит, посуђе и украсни предмети од најфинијег порцелана и сребра и још много тога. Експозиција обухвата антикварну и савремену уметност. Ове године по први пут изложени су и ретро аутомобили.

Део своје збирке представио је и српски колекционар Владимир Пешић. Породичну колекцију почео је да ствара пре више од века Владимиров прапрадеда Андрија, тако да је и сам Владимир још од најранијег детињства био окружен сликама које су украшавале зидове његовог родитељског дома.

Владимир је рођен у Лондону, потом је живео у Паризу и Москви, где је дошао као дете и где је уз оца, чувеног дописника листа „Политика“ – Душана Пешића, упознавао совјетске и руске уметнике и обилазио чувене руске музеје.

Своје слике из породичне колекције овај Београђанин је изложио по трећи пут на овом руском салону антиквитета. Да организатори високо оцењују збирку породице  Пешић, доказује то што су слике изложене у престижном делу „Гостиног двора“, док руски новинари и критичари похвално пишу о Пешићевој колекцији.

На Салону антиквитета у Москви представљене су и иконе из 15. века, ремек-дела највећих руских и европских сликара, уникатни комади намештаја, међу којима је и витрина коју је цар Петар Први наручио из Кине. Цене иду од неколико стотина евра за дела из савремене уметности до милионских износа за антиквитете. Тргује се чак и криптовалутама.

Љубитељи старина са плићим џепом углавном одлазе на бувљаке и пијаце старина. Једно такво место је и радња „Ретро“…  Део робе се продаје по фиксним ценама – за само 100 рубаља, што је нешто мало више од једног евра, могу се купити разне украсне фигурице, чаше, шоље, па чак и књиге.

Тргује се самоварима, одећом, обућом, скулптурама, накитом, грамофонским плочама, сатовима, посуђем и украсним предметима, осликаних руском народном уметношћу под називом „гжељ“, па чак и намештајем. Другим речима, има свега – од игле до локомотиве.

Цене су, као и сама понуда, шаролике, па се, рецимо, подна лампа или самовар из 19. века продају за око 500 евра. Могу се пазарити и ћилибарске огрлице за нешто мање од 50 евра, али и други накит од ћилибара – вероватно калињинградског, с обзиром да се чак око 90 одсто светских резерви ћилибара налази у руској Калињинградској области.

Овде се повремено организују и аукције и изложбе на којима се представљају личне колекције љубитеља уметности, па чак и руских политичара – овог пута овде је изложена приватна колекција лидера либерала  Владимира Жириновског и поклони које је добијао од Садама Хусеина, Џека Николсона и других познатих људи.

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

https://odysee.com/@Sputnjik.Srbija:7/oldtajmeri,-antikviteti,-%C5%BEirinovski-i:d

https://rs.sputniknews.com/rusija/202105021125244862-moja-rusija-oldtajmeri-antikviteti-zirinovski-i-jedan-srpski-kolekcionar-video/