СМИ О НАС

Международный журнал о дизайне ДОМ & ИНТЕРЬЕР. № 6-7 (272) 2021.

Стр. 80-82.
ВЫСТАВКА. ЖЕНСКИЙ ОБРАЗ В ИСКУССТВЕ ИЗ СОБРАНИЯ ВЛАДИМИРА ПЕШИЧА.

ДОМ & ИНТЕРЬЕР №272 (2021)

ДОМ & ИНТЕРЬЕР

Новостное агентство Sputnik

Видео-блог „Моја Русија“
2 май 2021 год

Журналист Оливера Икодинович

“Мoja Русија: Олдтајмери, антиквитети, Жириновски и један српски колекционар”

В переводе на русском языке: “Моя Россия: олдтаймеры, антиквариат, Жириновский и сербский коллекционер”

За оне са пунијим џепом недавно је у центру Москве одржан 46. Руски антикварни салон, који је окупио познате колекционаре, уметничке критичаре и љубитеље уметности.

Према традицији, на штандовима учесника Антикварног салона представљају се разна јединствена уметничка дела – слике, иконе, скулптуре, намештај, накит, посуђе и украсни предмети од најфинијег порцелана и сребра и још много тога. Експозиција обухвата антикварну и савремену уметност. Ове године по први пут изложени су и ретро аутомобили.

Део своје збирке представио је и српски колекционар Владимир Пешић. Породичну колекцију почео је да ствара пре више од века Владимиров прапрадеда Андрија, тако да је и сам Владимир још од најранијег детињства био окружен сликама које су украшавале зидове његовог родитељског дома.

Владимир је рођен у Лондону, потом је живео у Паризу и Москви, где је дошао као дете и где је уз оца, чувеног дописника листа „Политика“ – Душана Пешића, упознавао совјетске и руске уметнике и обилазио чувене руске музеје.

Своје слике из породичне колекције овај Београђанин је изложио по трећи пут на овом руском салону антиквитета. Да организатори високо оцењују збирку породице  Пешић, доказује то што су слике изложене у престижном делу „Гостиног двора“, док руски новинари и критичари похвално пишу о Пешићевој колекцији.

На Салону антиквитета у Москви представљене су и иконе из 15. века, ремек-дела највећих руских и европских сликара, уникатни комади намештаја, међу којима је и витрина коју је цар Петар Први наручио из Кине. Цене иду од неколико стотина евра за дела из савремене уметности до милионских износа за антиквитете. Тргује се чак и криптовалутама.

Љубитељи старина са плићим џепом углавном одлазе на бувљаке и пијаце старина. Једно такво место је и радња „Ретро“…  Део робе се продаје по фиксним ценама – за само 100 рубаља, што је нешто мало више од једног евра, могу се купити разне украсне фигурице, чаше, шоље, па чак и књиге.

Тргује се самоварима, одећом, обућом, скулптурама, накитом, грамофонским плочама, сатовима, посуђем и украсним предметима, осликаних руском народном уметношћу под називом „гжељ“, па чак и намештајем. Другим речима, има свега – од игле до локомотиве.

Цене су, као и сама понуда, шаролике, па се, рецимо, подна лампа или самовар из 19. века продају за око 500 евра. Могу се пазарити и ћилибарске огрлице за нешто мање од 50 евра, али и други накит од ћилибара – вероватно калињинградског, с обзиром да се чак око 90 одсто светских резерви ћилибара налази у руској Калињинградској области.

Овде се повремено организују и аукције и изложбе на којима се представљају личне колекције љубитеља уметности, па чак и руских политичара – овог пута овде је изложена приватна колекција лидера либерала  Владимира Жириновског и поклони које је добијао од Садама Хусеина, Џека Николсона и других познатих људи.

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

https://rs.sputniknews.com/rusija/202105021125244862-moja-rusija-oldtajmeri-antikviteti-zirinovski-i-jedan-srpski-kolekcionar-video/

Газета «Новости».

Сербия. 24 апрель 2021 год

Культура.

Бранко Влахович – постоянный корреспондент из Москвы

«SJAJ RUSKIH SLIKARA: Na antikvarnom salonu u Moskvi kolekciju predstavlja i Vladimir Pešić»

Ruski 46. antikvarni salon u Moskvi, koji se održava uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, biće zapamćen i po tome što je pokazao da ni virus korona ne može da spreči ljubitelje umetnosti da dođu i uživaju u lepoti slika, ikona i porcelanskih predmeta. Zapaženo interesovanje posetilaca imao je i štand na kojem je svoju kolekciju slika predstavio Beograđanin Vladimir Pešić.

В переводе на русском языке: «Слава русских художников: Владимир Пешич представляет коллекцию на антикварном салоне в Москве»

Российский 46-й антикварный салон в Москве, который проводится при поддержке Министерства культуры Российской Федерации, запомнится тем, что продемонстрировал, что даже вирус короны не может помешать ценителям искусства приехать и насладиться красотой картин, икон и фарфоровых изделий. Стенд, на котором Владимир Пешич из Белграда представил свою коллекцию картин, вызвал заметный интерес посетителей.

https://www.novosti.rs/kultura/vesti/990606/sjaj-ruskih-slikara-antikvarnom-salonu-moskvi-kolekciju-predstavlja-vladimir-pesic

Радио и Телевидение Сербии

21 апрель 2021 год

Вести. Культура.

«Kolekcioner Vladimir Pešić predstavio svoju zbirku slika poznatih ruskih slikara u Moskvi»

В переводе на русском языке: «Коллекционер Владимир Пешич представил в Москве свою коллекцию картин известных русских художников».

U elitnom izložbenom prostoru “Gostinom dvoru” u centru Moskve, par stotina metara udaljenom od Kremlja, otvoren je 46. Ruski sajam antikviteta na kojem učestvuje i jedan kolekcionar iz Srbije. Svoje slike poznatih ruskih slikara izložio je Beograđanin Vladimir Pešić, sin čuvenog dopisnika lista “Politika” Dušana Pešića.

Da organizatori visoko ocenjuju zbirku porodice Pešić dokazuje to što su slike izložene u prestižnom delu dvorane “Gostinog dvora”.

Vladimir Pešić je došao kao dete u Moskvu, gde je uz oca vrhunskog novinara upoznavao sovjetske umetnike i obilazio čuvene muzeje. Vladmir Pešić je u Moskvi živeo od 1983. do 1997. godine, gde je završio ne samo školu već fakultet stranih jezika.

Na drevnom Arbatu je išao u školu gde je nekada davno poznati moskovski slikar Vasilij Polenov napravio sliku “Moskovsko dvorište”.

U vreme Gorbačovljeve perestrojke u Moskvi je 1988. odražana prva aukcija slika čuvene kuće “Sotbis”. Taj događaj je još više zainteresovao Vladimira Pešića za umetnička dela, mada je porodica Pešić u kući uvek imala slike. Porodičnu kolekciju je počeo da stvara još Vladimirov pradeda Andrija.

Prvu sliku u Moskvi Vladimir je kupio 1989. u jednom komisijonu. I kasnije kada je 1990. u Londonu posetio aukciju ruskih slika koju je organizovao “Sotbis”, sa velkom strašću i ljubavlju je počeo da traži i kupuje vredne slike poznatih ruskih umetnika. Osim slika počeo je da skuplja i ikone i unikalne starinske predmete.

Kolekcioner Vladimir Pešić je član Međunarodne konfederacije kolekcionera, antikvara i art dilera Rusije i bivših sovjetskih republika, a takođe je i član Društva antikvara Srbije.

Predstavljene slike iz kolekcije “Ženski lik u umetosti”

U poslednje tri godine Vladimir Pešić je učestvovao na na više uglednih antikvarnih salona i izložbi u Moskvi.

Da ljubitelji slikarstva i vrednih slika veruju u odabir i stručnost Vladimira Pešića da se videti na štandu gde su izložene slike kolecije porodice Pešić.

Mnogi kolekcionari, a i ljubitelji umetnosti dolazili su da pozdrave Pešića kojeg znaju sa brojnih izložbi. Ovoga puta u prestižnom “Gostinom dvoru” zbirka porodice Pešić predstavila je slike iz kolekcije “Ženski lik u umetosti”. Radi se o slikama iz 19. veka pa do danas.

Interesovanje za zbirku porodice Pešić stalno raste jer Vladimir Pešić permanentno popunjava svoju kolekciju novim slikama i ikonama.

Zahvaljujući dugogodišnjiem životu i radu u Moskvi Pešić je uspostavio odlične poslovne i prijateljske veze sa ekspertima koji su sposobni da ocene šta je stvarno orginal, a šta vešto napravljena kopija.

Autoritet Vladimira Pešića među ruskim ljubiteljima slikarstva svakako doprinosti i ugledu srpskih kolekcionara izvan granica Srbije.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/4344030/kolekcionar-vladimir-pesic-predstavio-kolekciju-slika-moskva.html

“Коммерсантъ FM”
20 апрель 2021

Арт и факты с Дмитрием Буткевичем

«Антиквариат будет соседствовать с современным искусством»

Обозреватель “Ъ FM” Дмитрий Буткевич рассказывает о том, какие экспонаты будут представлены в Гостином дворе на 46 Российском антикварном салоне.

Из статьи и радиопередачи:
Интересный проект представит на стенде «Собрание семьи Пешич» мой стариннейший друг Владимир, который сейчас занимается русским искусством на родине, в Сербии.

Тематическая выставка — «Женский образ в искусстве». Начинается экспозиция с пласта «Венера и Купидон» середины XIX века Севрской мануфактуры. Образ Евы запечатлен на бронзовом декоративном панно XIX века. Николай Богданов-Бельский — мастер детских портретов. Также участие примут Александр Соколов, Николай Кузнецов, Николай Терпсихоров, Степан Колесников, Алексей Исупов и Михаил Ромадин с картиной «Стриптиз», на которой он изобразил обнаженную спящую жену.

https://www.kommersant.ru/doc/4791279

Арт Москва / 46 Российский антикварный салон
15 апрель 2021 год
Новости: Женский образ в искусстве. В экспозиции Собрания Семьи Пешич
Из текста:
Собрание Семьи Пешич представит на Российском Антикварном салоне выставку «Женский образ в искусстве». Экспозиция проследит развитие женского образа с середины XIX века до наших дней.
https://antiquesalon.ru/news/710-zhenskii%CC%86-obraz-v-iskusstve.html

zenskij-obraz-v-iskusstve

Плёсский музей-заповедник

29 июль 2019 год

Удивительная картина “Вихрь” великого художника Ф.А. Малявина в Плёсском музее-заповеднике.

Из текста:

В рамках выставки “Передвижники”, которая проходит в Музее пейзажа, представлена картина “Вихрь” Ф.А. Малявина. Она была куплена на аукционе в Дании в прошлом году коллекционером из Сербии Владимиром Пешичем. Работа впервые была представлена в России в Центральном выставочном зале “Манеж” в Москве в апреле 2019-го года и стала центральным экспонатом крупнейшей международной ярмарки RA&AF. Она вызвала восторг у посетителей выставки, искусствоведов и представителей прессы. Зрители сразу назвали её “Русская Мона Лиза”. Она стала главным украшением стенда “Собрание семьи Пешич” и одним из лучших экспонатов всей выставки – ярмарки RA&AF.

https://vk.com/@plesmuseum-udivitelnaya-kartina-vihr-velikogo-hudozhnika-fa-malyavina-v

udivitelnaja-kartina-Vihr

Телеканал Россия
7 июнь 2019 год
Программа «Вести»
В Музее пейзажа Плесского государственного историко – архитектурного и художественного музея – заповедника открылась выставка «Пейзаж и жанровая картина в творчестве передвижников. Живопись из частных собраний».
Интервью: тележурналист Филипп Ярошенков с коллекционером Владимиром Пешичем.

Газета «ПЛЁССКИЕ ВЕДОМОСТИ», № 18 (253), 14 июня 2019.
Статья «Юбилей «Передвижников» начался в Плёсе».Описание на 6 странице.
Экстракт из статьи: «Коллекционер Владимир Пешич специально прилетел из Лондона, чтобы сопровождать до Плёса свою картину «Вихр» Ф.А. Малявина. – Картина была впервые представлена в России в Центральном выставочном зале «Манеж» в Москве. А теперь её могут увидеть посетители плёсского Музея пейзажа, – рассказывает владелец шедевра.»

2019june14pljosskie-vedomosti-jubilej-peredviznikov-nacalsa-v-plyosse

Международный журнал о дизайне ДОМ & ИНТЕРЬЕР. № 259, май – июнь 2019. Стр. 40-41.
АНТИКВАРИАТ. СОБРАНИЕ СЕМЬИ ПЕШИЧ. КАРТИНЫ ДЛЯ РОСКОШНОГО ИНТЕРЬЕРА. Статья «ШЕДЕВР ФИЛИППА МАЛЯВИНА из собрания русского искусства семьи Пешич стал центральным экспонатом ярмарки RA&AF».

ДОМ & ИНТЕРЬЕР. № 259

Телеканал Россия 24
17 апрель 2019 год
«В Манеже открылась ярмарка антиквариата и современного искусства»
Интервью: тележурналист Зинаида Курбатова с коллекционером Владимиром Пешичем.

“Коммерсантъ FM”
18 апрель 2019
Арт и факты с Дмитрием Буткевичем:
«Антиквары, словно птица Феникс, уже возникли в Большом Манеже»
Дмитрий Буткевич — о Russian Art&Antique Fair
Обозреватель «Коммерсантъ FM» Дмитрий Буткевич рассказывает о крупнейшей международной ярмарке классического, современного и высокого ювелирного искусства, антиквариата и дизайна в России.
Из статьи и радиопередачи:
Выделю тех, кого очень давно не видел в России, — «Собрание семьи Пешич». У моих старинных друзей из Белграда великолепный танец Филиппа Малявина, который многие называют топовым экспонатом всего Салона.

ТАСС информационное агентство
11 апрель 2019 год
Ярмарка антиквариата и современного искусства откроется 16 апреля в “Манеже”
Из сообщения: Шедевр Ф.А. Малявина “Вихрь” станет главным украшением стенда “Собрания семьи Пешич” из Сербии.

ARTRUSSIA
15 апрель 2019 год
Новости: Ярмарка антиквариата и современного искусства пройдет в ЦВЗ «Манеж» с 16 по 21 апреля
Из текста:
А шедевр Ф. А. Малявина «Вихрь» станет главным украшением стенда Собрания семьи Пешич из Сербии.

Арт-блог Artcultivator
14 апрель 2019 год
Искусство и арт-рынок: обзоры, анонсы, интервью
Снова в Манеже
16 апреля открывается вторая ярмарка антиквариата и современного искусства RA&AF
Из текста:
Филипп Малявин. «Вихрь». 1920-30. Собрание Семьи Пешич

ART & TRAVEL
20 апрель 2019 год
Ярмарка антиквариата прижилась в Манеже. Вместе с актуальным искусcтвом.
В Москве проходит Russian Antique & Art Fair 2019
Текст Инна Пуликова
Из текста:
Главным украшением стенда «Собрания семьи Пешич» (Сербия) стало великолепное полотно Филиппа Малявина «Вихрь».

Информационное агентство NewsTbilisi
13 апрель 2019 год
Культура / Russian Antique & Art Fair
СОБРАНИЕ СЕМЬИ ПЕШИЧ
Russian Antique & Art Fair, крупнейшая международная ярмарка классического, современного и высокого ювелирного искусства, антиквариата и дизайна в России в Центральном выставочном зале «Манеж».
Шедевр Филиппа Малявина из собрания Владимира Пешича будет впервые представлен публике в России с 16 по 21 апреля в Центральном выставочном зале «Манеж»

1
5
2
6
3
7
4

Информационное агентство NewsTbilisi
13 апрель 2019 год
Культура
ГАБАШВИЛИ ГИГО ИВАНОВИЧ (1862–1936)
Картина «Горожане Тифлиса (Тбилиси)», художника, профессора Гиго Габашвили (1862-1936), привлекла своим ярким и самобытным художественным исполнением. 1892 год.

NewsTbilisinew

Международный журнал о дизайне ДОМ & ИНТЕРЬЕР. № 258, март – апрель 2019. Стр. 26-28.
АНТИКВАРИАТ. СОБРАНИЕ СЕМЬИ ПЕШИЧ. Статья «ШЕДЕВР ФИЛИППА МАЛЯВИНА будет впервые представлен в России».

ДОМ & ИНТЕРЬЕР. № 258

Журнал РОСКОШНЫЙ ДОМ. Архитектура. Дизайн интерьера. Искусство. № 1 март 2019. Стр. 52 – 55. Шедевры для вашего дома.

Журнал РОСКОШНЫЙ ДОМ. Архитектура. Дизайн интерьера. Искусство. № 3 декабрь 2018. Разворот обложки журнала. Обзор уникальных произведений «СОБРАНИЕ СЕМЬИ ПЕШИЧ».

Международный журнал о дизайне ДОМ & ИНТЕРЬЕР. № 256, ноябрь – декабрь 2018. Стр. 23.
События. Антикварный салон. Предметы антикварного мира. Статья «ВЛАДИМИР ПЕШИЧ КОЛЛЕКЦИОНЕР РУССКОЙ ЖИВОПИСИ».

ДОМ & ИНТЕРЬЕР. № 256