Радио и Телевидение Сербии

Радио и Телевидение Сербии

21 апрель 2021 год

Вести. Культура.

«Kolekcioner Vladimir Pešić predstavio svoju zbirku slika poznatih ruskih slikara u Moskvi»

В переводе на русском языке: «Коллекционер Владимир Пешич представил в Москве свою коллекцию картин известных русских художников».

U elitnom izložbenom prostoru “Gostinom dvoru” u centru Moskve, par stotina metara udaljenom od Kremlja, otvoren je 46. Ruski sajam antikviteta na kojem učestvuje i jedan kolekcionar iz Srbije. Svoje slike poznatih ruskih slikara izložio je Beograđanin Vladimir Pešić, sin čuvenog dopisnika lista “Politika” Dušana Pešića.

Da organizatori visoko ocenjuju zbirku porodice Pešić dokazuje to što su slike izložene u prestižnom delu dvorane “Gostinog dvora”.

Vladimir Pešić je došao kao dete u Moskvu, gde je uz oca vrhunskog novinara upoznavao sovjetske umetnike i obilazio čuvene muzeje. Vladmir Pešić je u Moskvi živeo od 1983. do 1997. godine, gde je završio ne samo školu već fakultet stranih jezika.

Na drevnom Arbatu je išao u školu gde je nekada davno poznati moskovski slikar Vasilij Polenov napravio sliku “Moskovsko dvorište”.

U vreme Gorbačovljeve perestrojke u Moskvi je 1988. odražana prva aukcija slika čuvene kuće “Sotbis”. Taj događaj je još više zainteresovao Vladimira Pešića za umetnička dela, mada je porodica Pešić u kući uvek imala slike. Porodičnu kolekciju je počeo da stvara još Vladimirov pradeda Andrija.

Prvu sliku u Moskvi Vladimir je kupio 1989. u jednom komisijonu. I kasnije kada je 1990. u Londonu posetio aukciju ruskih slika koju je organizovao “Sotbis”, sa velkom strašću i ljubavlju je počeo da traži i kupuje vredne slike poznatih ruskih umetnika. Osim slika počeo je da skuplja i ikone i unikalne starinske predmete.

Kolekcioner Vladimir Pešić je član Međunarodne konfederacije kolekcionera, antikvara i art dilera Rusije i bivših sovjetskih republika, a takođe je i član Društva antikvara Srbije.

Predstavljene slike iz kolekcije “Ženski lik u umetosti”

U poslednje tri godine Vladimir Pešić je učestvovao na na više uglednih antikvarnih salona i izložbi u Moskvi.

Da ljubitelji slikarstva i vrednih slika veruju u odabir i stručnost Vladimira Pešića da se videti na štandu gde su izložene slike kolecije porodice Pešić.

Mnogi kolekcionari, a i ljubitelji umetnosti dolazili su da pozdrave Pešića kojeg znaju sa brojnih izložbi. Ovoga puta u prestižnom “Gostinom dvoru” zbirka porodice Pešić predstavila je slike iz kolekcije “Ženski lik u umetosti”. Radi se o slikama iz 19. veka pa do danas.

Interesovanje za zbirku porodice Pešić stalno raste jer Vladimir Pešić permanentno popunjava svoju kolekciju novim slikama i ikonama.

Zahvaljujući dugogodišnjiem životu i radu u Moskvi Pešić je uspostavio odlične poslovne i prijateljske veze sa ekspertima koji su sposobni da ocene šta je stvarno orginal, a šta vešto napravljena kopija.

Autoritet Vladimira Pešića među ruskim ljubiteljima slikarstva svakako doprinosti i ugledu srpskih kolekcionara izvan granica Srbije.

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/4344030/kolekcionar-vladimir-pesic-predstavio-kolekciju-slika-moskva.html